100+ GK for Assam Police – General Knowledge Assam Police Sub Inspector

 


 

100+ Assamese General Knowledge Questions and Answers for Assam Police Constable and Sub Inspector Recruitment. Candidates who apply Assam Police SI Recruitment 2021 may read this Assam Police General Knowledge. In this article, we discuss 100+ General Knowledge questions and answere



Q1. The Treaty of Badarpur was signed between David Scott and Govinda Chandra on March __.


বদৰপুৰ চুক্তি মাৰ্চ ___ত ডেভিদ স্কট আৰু গোবিন্দা চন্দ্ৰৰ মাজত স্বাক্ষৰিত হৈছিল।


(a) 1834


(b) 1843



 

(c) 1853


(d) 1824


Answer: (d)1824


Q2. Cachar was placed under the Commissionerate of Dacca in ___.


কাছাৰক __ ডাক্কাৰ আয়ুক্তালয়ৰ অধীনত ৰখা হৈছিল


(a) 1836


(b) 1824


(c) 1853


(d) 1832


Answer: (a) 1836


 Q3. How many kings do you have during the Ahom Period?


আহোম যুগত আপোনাৰ কিমানজন ৰজা আছে?


(a) 32


(b) 21


(c) 40


(d) 63


Answer: (c) 40


Q4. Under whose guidance the Vrindavani vastra was woven by Assamese weavers?


কাৰ নিৰ্দেশনাত বৃন্দাবনী বস্ত্ৰ টো অসমীয় শিপিনীসকলে বোৱাইছিল?


(a) Sankardeva


(b) Madhvadeva


(c) Chilarai


(d) Rudra Singha


Answer: (a) Sankardeva


Q5. The Namdang Stone Bridge was constructed during the reign of Ahom king?


নামদাং শিলৰ দলং খন আহোম ৰজাৰ শাসনকালত নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল?


(a) Lakshmi Singha


(b) Siva Singha


(c) Gadadhar Singha


(d) Rudra Singha


Answer: (d) Rudra Singha


Q6. The Moamoria Rebellion started during the region of ___.


মোৱামৰিয়া বিদ্ৰোহ অঞ্চলৰ __ সময়ত আৰম্ভ হৈছিল


(a) Kamaleswar Singha


(b) Siva Singha


(c) Lakshmi Singha


(d) Prataap Singha


Answer: (c) Lakshmi Singha


Q7. Which Ahom king had the shortest reign of 21 days only?


কোন জন আহোম ৰজাৰ ৰাজত্ব কাল আছিল কেৱল ২১ দিনৰ আটাইতকৈ কম?


(a) Gobar Roja


(b) Samaguria Roja


(c) Parvatia Roja


(d )Jogeswar Singha


Answer: (b) Samaguria Roja


Q8. The Itakhulir Rann was fought against Mughal during the reign of ___.


ইটাখুলিৰ ৰণৰ শাসনকালত মোগলৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া হৈছিল _


(a) Siba Singha


(b) Rudra Singha


(c) Gadadhar Singha


(d) Pramatta Singha


Answer: (c) Gadadhar Singha 


Q9. The Soti Joymoti Divas is observed on ___.


সতী জয়মতি দিৱস ____ পালন কৰা হয়


(a) 14th February


(b) 27th March


(c) 3rd April


(d) 28th April


Answer: (b) 27th March 


Q10. From which constituency, Bishnu Prasad Rabha was elected as M.L.A in 1969?


কোন সমষ্টিৰ পৰা, বিষ্ণু প্ৰসাদ ৰাভা 1969 চনত এম.এল.এ. হিচাপে নিৰ্বাচিত হৈছিল?


(a) Guwahati


(b) Jorhat


(c) Tezpur


(d) None of these


Answer: (c) Tezpur


Q11. In which location, the Manas River joins the Brahmaputra river?


কোন স্থানত, মানস নদী ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীৰ সৈতে মিলিত হয়?


(a) Dhubri


(b) Pancharatna


(c) Bongaigaon


(d) Jogighopa


Answer: (d) Jogighopa 


Q12. The first Assamese-language magazine Orunodoi was published from __.


প্ৰথম খন অসমীয়া ভাষাৰ আলোচনী অৰুনোদই __ৰ পৰা প্ৰকাশিত হৈছিল।


(a) Kolkata


(b) Guwahati


(c) Sibsagar


(d) Dibrugarh


Answer: (c) Sibsagar


 Q13. Which one is the first film where Bhupen Hazarika sings as a playback singer?


কোনখন প্ৰথম ছবি য’ত ভূপেন হাজৰিকাই প্লেবেক গায়ক হিচাপে গান গায়?


(a) Jyotimoti


(b) Siraj


(c) Indramalati


(d) Pioli Phukan


Answer: (c) Indramalati


Q14. In which year, the first Assamese novel Miri Jiyori was published?


কোন বছৰত প্ৰথম খন অসমীয়া উপন্যাস মিৰি জিয়োৰী প্ৰকাশিত হৈছিল?


(a) 1894


(b) 1893


(c) 1896


(d) 1892


Answer: (a) 1894 


Q15. Who was the creator of the imaginary character named ‘Kripabor Borua’?


‘কৃপাবৰ বৰা’ নামৰ কাল্পনিক চৰিত্ৰটোৰ সৃষ্টিকৰ্তা কোন আছিল?


(a) Lakshminath Bezbaroa


(b) Devakanta Baruah


(c) Hemchandra Goswami


(d) Chandrakumar Agarwala


Answer: (a) Lakshminath Bezbaroa


Q16. Which one city is also known as ‘Tea City of India’?


কোনখন চহৰক ‘ভাৰতৰ চাহ চহৰ’ বুলিও জনা যায়?


(a) Dibrugarh


(b) Jorhat


(c) Sivsagar


(d) Golaghat


Answer: (a) Dibrugarh


Q17. Who is known as the ‘Luit Konwar’ of Assam?


কাক অসমৰ ‘লুইত কোঁৱৰ’ বুলি জনা যায়?


(a) Rudra Baruah


(b) Parvati Prasad Baruwa


(c) Bishnuprasad Rabha


(d) Jyoti Prasad Agarwala


Answer: (a) Rudra Baruah


Q18. Which one was the first capital of the Chutiya Kingdom?


চুতীয়া ৰাজ্যৰ প্ৰথম ৰাজধানী কোনখন আছিল?


(a) Vishwanath


(b) Ratnapur


(c) Swarnagiri


(d) None of these


Answer: (c) Swarnagiri


Q19. Assam shares its border with how many states?


অসমে কিমানখন ৰাজ্যৰ সৈতে ইয়াৰ সীমা ভাগ বতৰা কৰে?


(a) 9


(b) 8


(c) 7


(d) 6


Answer: (c) 7


Q20. How many districts of Assam touch the West Bengal Border?


অসমৰ কিমানখন জিলাই পশ্চিম বংগ সীমান্ত স্পৰ্শ কৰে?


(a) 3


(b) 4


(c) 2


(d) 1


Answer: (c) 2


Q21. How many districts of Assam touch the Arunachal Pradesh Border?


অসমৰ কিমানখন জিলাই অৰুণাচল প্ৰদেশ সীমান্ত স্পৰ্শ কৰে?


(a) 9


(b) 7


(c) 8


(d) 10


Answer: (c) 8


Q22. How many districts of Assam touch the Nagaland Border?


অসমৰ কিমানখন জিলাই নাগালেণ্ড সীমান্ত স্পৰ্শ কৰে?


(a) 6


(b) 5


(c) 7


(d) 8


Answer: (a) 6


Q23. How many districts of Assam touch the Manipur Border?


অসমৰ কিমানখন জিলাই মণিপুৰ সীমান্ত স্পৰ্শ কৰে?


(a) 1


(b) 2


(c) 3


(d) 4


Answer: (b) 2 


Q24. How many districts of Assam touch the Mizoram Border?


অসমৰ কিমানখন জিলাই মিজোৰাম সীমান্ত স্পৰ্শ কৰে?


(a) 1


(b) 2


(c) 3


(d) 4


Answer: (c) 3 


Q25. How many districts of Assam touch the Tripura Border?


অসমৰ কিমানখন জিলাই ত্ৰিপুৰা সীমান্ত স্পৰ্শ কৰে?


(a) 2


(b) 1


(c) 3


(d) 4


Answer: (b) 1 


Q26. How many districts of Assam touch the Meghalaya Border?


অসমৰ কিমানখন জিলাই মেঘালয়ৰ সীমান্ত স্পৰ্শ কৰে?


(a) 8


(b) 9


(c) 10


(d) 11


Answer: (a) 8


 Q27. Who is the writer of the novel ‘Mamare Dhara Tarowal Aru Dukhan Upanyasa’?


‘মামৰে ধৰা তাৰোৱাল’ আৰু ‘দুখান উপন্যাস’  এই উপন্যাসখনৰ লেখক কোন?


(a) Anand Chandra Barua


(b) Homen Borgohain


(c) Bhabendra Nath Saikia


(d) Mamoni Roysom Goswami


Answer: (d) Mamoni Roysom Goswami


Q28. Name the Mughal General who took possession of the Ahom Capital Gahrgaon in 1662?


১৬৬২ চনত গঁড়গাঁও ৰ দখলত লোৱা মোগল সেনাপতিজনৰ নাম কি?


(a) Murshid Quli Khan


(b) Islam Khan


(c) Shaista Khan


(d) Mir Jumla


Answer: (d) Mir Jumla 


Q29. Who was the central figure of the Revolt of 1857 in Assam?


অসমত ১৮৫৭ চনৰ বিদ্ৰোহৰ কেন্দ্ৰীয় ব্যক্তি কোন আছিল?


(a) Kandarpeswar Singha


(b) Maniram Dewan


(c) Piyali Barua


(d) Bahadur Gaoburah


Answer: (b) Maniram Dewan


Q30. What was the capital of the Province ‘Eastern Bengal’ and Assam?


প্ৰদেশ ‘পূব বংগ’ আৰু অসমৰ ৰাজধানী কি আছিল?


(a) Rangpur


(b) Chittagong


(c) Dacca


(d) None of these


Answer: (c) Dacca


Q31. In which year Assamese magazine ‘Jonaki’ was first published?


কোন বছৰত প্ৰথমে অসমীয়া আলোচনী ‘জোনাকী’ প্ৰকাশিত হৈছিল?


(a) 1856


(b) 1889


(c) 1880


(d) None of these


Answer: (b) 1889


 Q32. The first modern Assamese theatre hall ‘Baan theatre’ established at Tezpur in the year ___.


___ চনত দেউৰীৰ তেজপুৰত স্থাপিত হৈছিল প্ৰথম আধুনিক অসমীয়া থিয়েটাৰ হল ‘বান থিয়েটাৰ’


(a) 1902


(b) 1904


(c) 1905


(d) 1906


Answer: (d) 1906


Q33. The Assam Gas Cracker project was approved in __.


অসম গেছ ক্ৰেকাৰ প্ৰকল্পটো ___ত অনুমোদিত হৈছিল।


(a) January 2001


(b) April 2006


(c) March 2008


(d) January 2010


Answer: (b) April 2006


General Knowledge Assam Police Sub Inspector

Q34. Swahid Divas is celebrated on __.


স্বহিদ দিৱস __ত উদযাপন কৰা হয়।


(a) 2nd September


(b) 30th October


(c) 14th November


(d) 10th December


Answer: (d) 10th December


Q35. The first women’s university in Assam “Assam Women’s University” is located in __.


অসমৰ প্ৰথম মহিলা বিশ্ববিদ্যালয় “অসম মহিলা বিশ্ববিদ্যালয়” ___ত অৱস্থিত।


(a) Silchar


(b) Jorhat


(c) Nagaon


(d) None of these


Answer: (b) Jorhat


Q36. Which singer is also popularly known as the “King of Bihu”?


কোন জন গায়কক “বিহুৰ ৰজা” বুলিও জনা যায়?


(a) Bhupen Hazarika


(b) Khagen Mahanta


(c) Zubeen Garg


(d) Jayanta Hazarika


Answer: (b) Khagen Mahanta


Q37. The second Burmese invasion took place in ___.


দ্বিতীয় বাৰ্মিজ আক্ৰমণ ____ হৈছিল


(a) 1823


(b) 1819


(c) 1832


(d) 1822


Answer: (b) 1819


Q38. Maniram Dewan and Piyali Barua were hanged on ___.


মণিৰাম দেৱান আৰু পিয়ালি বৰুৱাক ফাঁচী দিয়া হৈছিল ____ চনত


(a) 26th February 1858


(b) 30th January 1860


(c) 20th March 1861


(d) 21st April 1865


Answer: (a) 26th February 1858


Q39. In the Quit India Movement of 1942, Kanak Lata and Mukunda Kakati were shot dead by the British Police at __.


1942 চনৰ ভাৰত ত্যাগ আন্দোলনত, কনক লতা আৰু মুকুন্দা কাকতিক ব্ৰিটিছ আৰক্ষীয়ে ___ত গুলীয়াই হত্যা কৰিছিল।


(a) Sonitpur


(b) Tezpur


(c) Gohpur


(d) None of these


Answer: (c) Gohpur 


Q40. After the demise of the 1st Chief Minister of Assam, Gopinath Bordoloi in 1950, the second Chief Minister was __.


১৯৫০ চনত অসমৰ প্ৰথম মুখ্যমন্ত্ৰী গোপীনাথ বৰদলৈৰ মৃত্যুৰ পিছত দ্বিতীয় গৰাকী মুখ্যমন্ত্ৰী আছিল ___।


(a) B. P. Chaliha


(b) B. R. Medhi


(c) Sarat Chandra Singha


(d) M. M. Choudhury


Answer: (b) B. R. Medhi


Q41. Sadulla’s Coalition Ministry took place on ___.


সাদুল্লাৰ মিত্ৰজোঁট মন্ত্ৰালয় __ চলি আছিল


(a) 1st April 1937


(b) 1st March 1937


(c) 5th March 1939


(d) 5th April 1941


Answer: (a) 1st April 1937


Q42. Who was the founder of the South-East Asia Ramayana Research Center?


দক্ষিণ-পূব এছিয়া ৰামায়ণ গৱেষণা কেন্দ্ৰৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন আছিল?


(a) Bhupen Hazarika


(b) Mamoni Raisom Goswami


(c) Dhrubajyoti Bora


(d) Lakshminath Bezbaroa


Answer: (b) Mamoni Raisom Goswami


Q43. Durjaya (present-day North Guwahati) was the capital of ____.


দুৰ্জয়া (বৰ্তমানৰ উত্তৰ গুৱাহাটী) ___ ৰাজধানী আছিল


(a) Pala dynasty


(b) Mlechchha dynasty


(c) Varman dynasty


(d) Naraka dynasty


Answer: (a) Pala dynasty


Q44. The Hayagriva Madhava Temple of Hajo is located in which hill?


হাজোৰ হায়াগ্ৰীৱ মাধৱ মন্দিৰ কোনটো পাহাৰত অৱস্থিত?


(a) Agnigarh Hill


(b) Nilachal Hill


(c) Monikut Hill


(d) Mikir Hills


Answer: (c) Monikut Hill 


Q45. Which one was the last capital of the Ahom Kingdom?


কোনখন আছিল আহোম ৰাজ্যৰ অন্তিম ৰাজধানী?


(a) Charaideo


(b) Garhgaon


(c) Rangpur


(d) Jorhat


Answer: (d) Jorhat


Q46 After the demise of the 1st Chief Minister of Assam, Gopinath Bordoloi in 1950, the second Chief Minister was


১৯৫০ চনত অসমৰ প্ৰথম মুখ্যমন্ত্ৰী গোপীনাথ বৰদলৈৰ মৃত্যুৰ পিছত দ্বিতীয়গৰাকী মুখ্যমন্ত্ৰী আছিল


(A) B. P. Chaliha


(B) B. R. Medhi


(C) Sarat Chandra Singha


(D) M. M. Choudhury


Answer: (B) B. R. Medhi


Q47. The Hayagriva Madhava Temple of Hajo is located in which hill?


হাজোৰ হয়গ্ৰীৱ মাধৱ মন্দিৰ কোনটো পাহাৰত অৱস্থিত?


(A) Agnigarh Hill


(B) Nilachal Hill


(C) Monikut Hill


(D) Mikir Hills


Answer: (C) Monikut Hill


Q48. Arjun Bhogeswar Baruah wins a medal in the ________ Asian Games.


_____ এছিয়ান গেমছত অৰ্জুন ভোগেশ্বৰ বৰুৱাই পদক জয় কৰে


(A) 1953


(B) 1946


(C) 1975


(D) 1966


Answer: (D) 1966


Q49. Who was the founder-editor of the Assamese magazine “Prantik”


কোন আছিল “প্ৰান্তিক” আলোচনীখনৰ প্ৰতিষ্ঠাপক সম্পাদক


(A) Pradeep Baruah


(B) Birenda Kumar Bhattacharya


(C) Homen Borgohain


(D) Bhabendra Nath Saikia


Answer: (D) Bhabendra Nath Saikia


Q50. Which is the tallest existing temple in Assam?


অসমৰ আটাইতকৈ ওখ মন্দিৰ কোনটো?


(A) Umananda Temple at Guwahati


(B) Kamakhya Temple at Silghat


(C) Siva Temple at Sibsagar


(D) Siva Temple at Dergaon


Answer: (C) Siva Temple at Sibsagar


Q51. Which river originates from Tibet and enters into India through Arunachal Pradesh?


কোনখন নদী তিব্বতৰ পৰা উৎপন্ন হয় আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশৰ মাজেৰে ভাৰতলৈ প্ৰৱেশ কৰে?


(A) Chambal River


(B) Godavari River


(C) Kaveri River


(D) Brahmaputra River


Answer: (D) Brahmaputra River 


Q52. “Maghdot” was written by?


“মাঘডট” কোনে লিখিছিল


(A) Humayun Kabir


(B) Khuswant Singh


(C) Kalidas


(D) Banabhatta


Answer: (C) Kalidas


Q53. The “Ahom Divas” is celebrated on


“আহোম দিৱস” কেতিয়া পালন কৰা হয়


(A) 5th March


(B) 12 March


(C) 3rd October


(D) 2nd December


Answer: (D) 2nd December 


Q54.  Who directed the Assamese film “Shakuntala”


কোনে “শকুন্তলা” চলচ্চিত্ৰ পৰিচালনা কৰিছিল


(A) Bhabendra Nath Saikia


(B) Dr. Bhupen Hazarika


(C) Bidyut Chakraborty


(D) Jyotiprasad Agarwala


Answer: (B) Dr. Bhupen Hazarika


Q55. The first book fair of Assam was held at


অসমৰ প্ৰথম গ্ৰন্থমেলা কত অনুষ্ঠিত হৈছিল


(A) Kamrup


(B) Nagaon


(C) Jorhat


(D) Dibrugarh


Answer: (B) Nagaon 


Q56. Which one is the first team defeated by Assam in Ranji Trophy Cricket


ৰঞ্জী ট্ৰফী ক্ৰিকেটত অসমৰ দ্বাৰা পৰাজিত হোৱা প্ৰথম দল কোনটো


(A) Mumbai


(B) Orissa


(C) Tripura


(D) Karnataka


Answer: (B) Orissa


Q57. Which Sikh Guru built the famous Gurudwara in Dhubri town


কোনশিখ গুৰুৱে ধুবুৰী চহৰত বিখ্যাত গুৰুদ্বাৰা নিৰ্মাণ কৰিছিল


(A) Guru Gobind Singh


(B) Guru Tegbahadur


(C) Guru Hargobind


(D) Guru Harikishan


Answer: (B) Guru Tegbahadur


Q58. Who was the first Chief Justice of Guwahati High Court


গুৱাহাটী উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ প্ৰথম মুখ্য ন্যায়াধীশ কোন আছিল


(A) R.F. Lodge


(B) T.V. Thandani


(C) Sarjoo Prasad


(D) C.P. Sinha


Answer: (A) R.F. Lodge


Q59. Who was the first Indian district magistrate in India


ভাৰতৰ প্ৰথম ভাৰতীয় জিলা দণ্ডাধীশ কোন আছিল


(A) Ananda Ram Baruah


(B) Kamalakanta Bhattacharya


(C) Bhabananda Deka


(D) Chandra Kumar Agarwala


Answer: (A) Ananda Ram Baruah


Q60. Who was the first Speaker of the Assam Assembly


অসম বিধানসভাৰ প্ৰথম অধ্যক্ষ কোন আছিল


(A) Babu Basanta Kumar Das


(B) Debeswar Sarmah


(C) Lakheswar Borah


(D) Kuladhar Chaliha


Answer: (A) Babu Basanta Kumar Das


Q61. The biography ”Smritir Tirtha” is written on the life of


“স্মৃতিৰ তীৰ্থ” জীৱনী খন কাৰ জীৱনৰ ওপৰত লিখা হৈছে


(A) Amulya Barua


(B) Chandradhar Barua


(C) Chandra Kumar Agarwala


(D) Nabin Chandra Bordoloi


Answer: (D) Nabin Chandra Bordoloi


Q62. Who was the first Assamese translator of the Ramayana?


ৰামায়ণৰ প্ৰথম গৰাকী অসম অনুবাদক কোন আছিল?


(A) Banabhatta


(B) Ananta kandali


(C) Madhab Kandali


(D) Ram Saraswati


Answer: (C) Madhab Kandali


Q63. What is the biggest agro-based industry in Assam?


অসমৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ কৃষি-আধাৰিত উদ্যোগ টো কি?


(A) Rubber industry


(B) Jute industry


(C) Sugar industry


(D) Tea industry


Answer: (D) Tea industry


Q64. King of Manipur Babruvahana was the son of


মণিপুৰৰ ৰজা বাব্ৰুভাহানা কাৰ পুত্ৰ আছিল


(A) Vidur


(B) Krishna


(C) Bhim


(D) Arjun


Answer: (D) Arjun


Q65. The Treaty of Yandaboo signed between East India Company and which one of the following


ইষ্ট ইণ্ডিয়া কোম্পানীৰ মাজত ইয়াণ্ডাবুৰ চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছিল আৰু নিম্নলিখিত কোনটো


(A) Ahom King


(B) King of Burma


(C) Kachari King


(D) Chutiya King


Answer: (B) King of Burma


Q66. Right to Information Act in India came fully into force in


ভাৰতত তথ্যৰ অধিকাৰ আইন সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী হৈছিল


(A) October, 2008


(B) June, 2005


(C) July,2008


(D) October, 2005


Answer: (D) October 2005 


Q67. On 12 January 2021, which one has been formally declared as a new district of Assam?


2021 চনৰ 12 জানুৱাৰীত, কোনখনক আনুষ্ঠানিকভাৱে অসমৰ নতুন জিলা হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছে?


A) Hour


B) Bajali


C) Bilasipara


D) Nazira


Answer: (B) Bajali


Q68. The first Assamese to compile a dictionary named ‘HemKosh’ is


‘হেমকোষ’ নামৰ অভিধান সংকলন কৰা প্ৰথম জন অসমীয়া হৈছে


(A) Chandradhar Barua


(B) Hemchandra Barua


(C) Hemchandra Goswami


(D) None of these


Answer: (B) Hemchandra Barua


Q69. Who is the longest-serving Chief Minister in India?


ভাৰতৰ আটাইতকৈ দীঘলীয়া সময়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী কোন?


(A) M Karunanidhi


(B) Jyoti Basu


(C) Pawan Kumar Chamling


(D) Manik Sarkar


Answer: (C) Pawan Kumar Chamling


Q70. What is the meaning of ‘Hasao’ in the word “Dima Hasao”?


“ডিমা হাচাও” শব্দটোত ‘হাচাও’ৰ অৰ্থ কি?


(A) Jungle


(B) Hills


(C) River


(D) Community


Answer: (B) Hills


Q71. The Patkai Bum range makes the boundary between


পাটকাই বুম ৰেঞ্জে কাৰ মাজত সীমা প্ৰস্তুত কৰে


(A) India and Bhutan


(B) India and China


(C) India and Bangladesh


(D) India and Burma


Answer: (D) India and Burma


Assam Police GK 2022

Q72. Siang, joined by Lohit and Dibang makes which of the following rivers


লোহিত আৰু দিবাঙৰ সৈতে সংযুক্ত চিয়াঙে নিম্নলিখিত কোনখন নদী তৈয়াৰ কৰে


(A) Jia Bharali


(B) Dikhow


(C) Subansiri


(D) Brahmaputra


Answer: (D) Brahmaputra


Q73. Which one was the second film directed by Jyotiprasad Agarwala


কোনখন জ্যোতিপ্ৰসাদ আগৰৱালাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত দ্বিতীয় চলচ্চিত্ৰ আছিল


(A) Joymoti


(B) Indramalati


(C) Monumoti


(D) Siraj


Answer: (B) Indramalat.


Q74. Who wrote the book ”Bhakti Ratnavali”?


“ভক্তি ৰত্নাৱলী” কিতাপখন কোনে লিখিছিল?


(A) Sankardev


(B) Madhava Kandali


(C) Madhavdev


(D) Hema Saraswati


Answer: (C) Madhavdev


Q75. Assam’s only fishery college “College of Fisheries Science” is located in?


অসমৰ একমাত্ৰ মীন মহাবিদ্যালয় “মীন বিজ্ঞান মহাবিদ্যালয়” কত অৱস্থিত?


(A) Morigaon


(B) Raha


(C) Nagaon


(D) Jorhat


Answer: (B) Raha


Q76. Which of the following constituency of Assam Legislative Assembly reserved for Schedule Tribe?


অসম বিধান সভাৰ নিম্নলিখিত কোনটো সমষ্টি অনুসূচীত জনজাতিৰ বাবে সংৰক্ষিত?


(A) Majuli


(B) Bihpuria


(C) Mahmara


(D) Bokakhat


Answer: (A) Majuli


 Q77. In which city, the first CNG station of Assam is inaugurated?


কোন খন চহৰত, অসমৰ প্ৰথম চিএনজি ষ্টেচন উদ্বোধন কৰা হয়?


A) Guwahati


B) Dibrugarh


C) Tezpur


D) Jorhat


Answer: (B) Dibrugarh


Q78. The “Deodhani” dance is associated with the worship of which goddess?


“দেওধনী” নৃত্য কোন দেৱীৰ উপাসনাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত?


(A) Manasa


(B) Kali


(C) Durga


(D) Parvati


Answer: (A) Manasa 


Q78. The ancient Mahabhairav temple is located in which city?


প্ৰাচীন মহাভৈৰৱ মন্দিৰ কোন খন চহৰত অৱস্থিত?


(A) Jorhat


(B) Tezpur


(C) Mangaldoi


(D) Hajo


Answer: (B) Tezpur 


Q79. Which politician is also known as “Iron Man of Assam”?


কোন জন ৰাজনীতিবিদক “অসমৰ লৌহ পুৰুষ” বুলিও জনা যায়?


(A) Gopinath Bordoloi


(B) Tarun Ram Phukan


(C) Bishnuram Medhi


(D) Bimala Prasad Chaliha


Answer: (C) Bishnuram Medhi 


Q80. In addition to Assamese, which other language from the State is included in the Eighth Schedule of the Indian Constitution?


অসমৰ উপৰিও, ভাৰতীয় সংবিধানৰ অষ্টম অনুসূচীত ৰাজ্যখনৰ আন কোনটো ভাষা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে?


(A) Mishing


(B) Rabha


(C) Tiwa


(D) Bodo


Answer: (D) Bodo


Q81. Which of the following districts do not share borders with Bhutan?


নিম্নলিখিত কোনখন জিলাই ভূটানৰ সৈতে সীমা ভাগ-বতৰা নকৰে?


(A) Udalguri


(B) Bongaigaon


(C) Baksa


(D) Chirang


Answer: (B) Bongaigaon 


Q82. Who is the founder of the Assamese daily English newspaper “The Assam Tribune”


“অসম ট্ৰিবিউন” বুলি প্ৰতিদিনে ইংৰাজী বাতৰি কাকতৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন


(A) Prafulla Govinda Baruah


(B) Radha Govinda Baruah


(C) Siva Prasad Barooah


(D) Dhirendra Nath Bezbaruah


Answer: (B) Radha Govinda Baruah


Q83. Fakhruddin Ali Ahmed was the __ president of India.


ফখৰুদ্দিন আলী আহমেদ ভাৰতৰ __ ৰাষ্ট্ৰপতি আছিল


(A) 4th


(B) 5th


(C) 6th


(D) 7th


Answer: (B) 5th 


Q84. Who was the first Assamese to get the Arjuna award?


অৰ্জুন বঁটা লাভ কৰা প্ৰথম জন অসমীয়া কোন আছিল?


(A) Holicharan Narzary


(B) Monalisa Baruah


(C) Bhogeswar Baruah


(D) Dipankar Bhattacharjee


Answer: (C) Bhogeswar Baruah


Q85. In which year, Kaziranga has declared a World Heritage Site by UNESCO?


কোন বছৰত, কাজিৰঙাই ইউনেস্কোৰ দ্বাৰা বিশ্ব ঐতিহ্যক্ষেত্ৰ ঘোষণা কৰিছে?


(A) 1982


(B) 1985


(C) 1987


(D) 1992


Answer: (B) 1985 


Q86. How many lines does a Shakespearean sonnet have?


শ্বেইকছপীয়েৰিয়ান চনেটৰ কিমানটা শাৰী আছে?


(A) 8


(B) 10


(C) 13


(D) 14


Answer: (D) 14 


Q87. Which dynasty’s coins were known as ”Narayani”?


কোন ৰাজবংশৰ মুদ্ৰাবোৰক “নাৰায়ণী” বুলি জনা গৈছিল?


(A) Kachari


(B) Koch


(C) Kamata


(D) Chutiya


Answer: (B) Koch 


Q88. Who was the first vice-chancellor of Guwahati University?


গুৱাহাটী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ প্ৰথম উপাচাৰ্য কোন আছিল?


(A) Krishna Kanta Handique


(B) Hemchandra Goswami


(C) Padmanath Gohain Baruah


(D) Rajanikanta Bordoloi


Answer: (A) Krishna Kanta Handique 


Q89. Dibru Saikhowa National Park is situated in which district of Assam?


ডিব্ৰু ছৈখোৱা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান অসমৰ কোনখন জিলাত অৱস্থিত?


(A) Sonitpur & Nogaon


(B) Jorhat & Golaghat


(C) Karbi Anglong & Golaghat


(D) Dibrugarh & Tinsukia District


Answer: (D) Dibrugarh & Tinsukia District


Q90. Which one is the highest mountain ranges in Assam:


কোনটো অসমৰ সৰ্বোচ্চ পৰ্বতমালা


(A) Patkai Range


(B) Namchai Range


(C) Barail Range 


(D) Bethartoli Range


Answer: (C) Barail Range 


Q91. The Assam region was separated from the Bengal Presidency as “North-East Frontier” in the year


কোন চনত অসম অঞ্চলক বেংগল প্ৰেচিডেন্সিৰ পৰা “উত্তৰ-পূব সীমান্ত” হিচাপে পৃথক কৰা হৈছিল


(A) 1874


(B) 1889


(C) 1861


(D) 1826


Answer: (A) 1874


Q92. Sati Sadhani was a queen of which dynasty:


সতী সাধনী কোন ৰাজবংশৰ ৰাণী আছিল?


A) Ahom


B) Koch


C) Chutia 


D) DimaTripura


Answer: (C) Chutia 


Q93. Who is the first Assamese to climb Maunt Everest:


মাউণ্ট এভাৰেষ্ট আৰোহণ কৰা প্ৰথম গৰাকী অসমীয়া কোন আছিল?


(A) Manish Deka


(B) Tarun Saikia


(C) Bidyut Bora


(D) Abhinandan Bora


Answer: (B) Tarun Saikia


Q94. “Atmanusandhan” is an autobiography written by:


“অতমানুসন্ধন” হৈছে এখন আত্মজীৱনী খন কাৰ দ্বাৰা লিখা হৈছিল?


(A) Homen Borgohain


(B) Kanak Sen Deka


(C) Nagen Saikia


(D) Mahim Bora


Answer: (A) Homen Borgohain 


Q95. Who was the first to start the system of land surveying in Assam:


অসমত ভূমি জৰীপৰ ব্যৱস্থা আৰম্ভ কৰা প্ৰথম কোন আছিল?


(A) Gadadhar Singha


(B) Rudra Singha


(C) Nara Narayan


(D) Udayaditya Singha


Answer: (A) Gadadhar Singha 


Q96. Which district was previously known as Bangmara and Changmai Pathar:


কোনখন জিলাক আগতে বাংমাৰা আৰু চাংমাই পাথাৰ বুলি জনা গৈছিল:


(A) Sibsagar


(B) Jorhat


(C) Tinsukia


(D) Golaghat


Answer: (C) Tinsukia


Q97. Who is appointed as first ever sports ambassador of Assam:


অসমৰ প্ৰথম ক্ৰীড়া দূত হিচাপে কাক নিযুক্তি দিয়া হৈছে:


(A) Hima Das


(B) Ankushita Bora


(C) Shiva Thapa


(D) Mahadev Deka


Answer: (A) Hima Das


Q98. Which Assamese writer is also known as “Upanyash Samrat”


কোনজন অসমীয়া কবিক “উপন্যাশ সম্ৰাট” বুলিও জনা যায়


A) Sarat Chandra Goswami


B) Lakshminath Bezbaruah


C) Rajanikanta Bordoloi


D) Krishna Kanta Handique


Answer: (C) Rajanikanta Bordoloi


Q99. What is the meaning of the word Ai in the festival name “Ali Ai Ligang”


“আলি আঃয়ে লৃগাং” উৎসৱত আই শব্দটোৰ অৰ্থ কি


(A) Seed


(B) Fruit


(C) Tree


(D) Water


Answer: (B) Fruit


Q100. The “Baisagu” festival is celebrated by which ethnic group of Assam:


“বইচাগু” উৎসৱ টো অসমৰ কোন জাতিগত গোটৰ দ্বাৰা উদযাপন কৰা হয়:


(A) Bodo


(B) Deori


(C) Dimasa


(D) Rabha


Answer: (A) Bodo


Important links

Download PDF    CLICK HERE



 


Post a Comment

Previous Post Next Post