>Indian history in assamese part:1

>Indian history gk in assamese PART 2


>Daily Current Affairs 2021 visit now


Assamese General knowledge Quiz PART: 1


Q1. In which of the districts, the ‘Jonbeel Mela’ held every year?


প্ৰতি বছৰে কোনখন জিলাত অনুষ্ঠিত হয় ‘জোনবিল মেলা’?


(a) Kamrup

(b) Nagaon

(c) Morigaon

(d) None of these


Answer: (c) Morigaon

 


Q2. In which year, Bhupen Hazarika was elected the President of the Asam Sahitya Sabha?


কোন বছৰত ভূপেন হাজৰিকা আসম সাহিত্য সভাৰ সভাপতি নিৰ্বাচিত হয়


(a) 1992

(b) 1993

(c) 1990

(d) 1973


Answer: (b) 1993

 


Q3. Who was the second President of Assam Sahitya Sabha?


অসম সাহিত্য সভাৰ দ্বিতীয় সভাপতি কোন আছিল?


(a) Kaliram Medhi

(b) Chandradhar Barua

(c) Amrit Bhushan Dev Adhikari

(d) Rajanikanta Bordoloi


Answer: (b) Chandradhar Barua

 


Q4. In which year, Lakshminath Bezbaroa presided over the Assam Sahitya Sabha session?


কোন বছৰত, লক্ষ্মীনাথ বেজবাৰোয়াই অসম সাহিত্য সভাৰ অধিৱেশনত সভাপতিত্ব কৰিছিল?



 

(a) 1920 Tezpur

(b) 1923 Jorhat

(c) 1924 Guwahati

(d) 1925 Nagaon



Answer: (c) 1924 Guwahati

 


Q5. In which year ‘O Mur Apunar Desh’ was officially adopted as the Assam’s state song?


কোন বছৰত ‘অ মোৰ আপোনাৰ দেশ’ক আনুষ্ঠানিকভাৱে অসমৰ ৰাজ্যিক গীত হিচাপে গ্ৰহণ কৰা হৈছিল?


(a) 1911

(b) 1927

(c) 1954

(d) 1943


Answer: (b) 1927

 


Q6. From which year, the Assam Divas or the Sukaphaa Divas is celebrated on 2nd December?


কোন বছৰৰ পৰা, 2 ডিচেম্বৰত অসম দিৱস বা চুকাফা দিৱস পালন কৰা হয়?


(a) 1991

(b) 1998

(c) 1996

(d) None of these


Answer: (c) 1996

 


Q7. Which one is not an administrative district of Barak Valley in Assam?


কোনখন অসমৰ বৰাক উপত্যকাৰ প্ৰশাসনিক জিলা নহয়?


(a) Cachar

(b) Karimganj

(c) Dima Hasao

(d) Hailakandi


Answer: (c) Dima Hasao

 


Q8. The Assam Agricultural University, Jorhat was established in the year ___.


অসম কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়, জ্যোতি ____ চনত স্থাপিত হৈছিল


(a) 1954

(b) 1978

(c) 1969

(d) 1999


Answer: (c) 1969

 


Q9. Which Ahom queen built the Sivadol in Sivasagar?


কোন জন আহোম ৰাণীয়ে শিৱসাগৰত শিৱদোল নিৰ্মাণ কৰিছিল?



 

(a)Mula Gabharu

(b) Ambika Kunwori

(c) Phuleswari

(d) Kuranganayani


Answer: (b) Ambika Kunwori

 


Q10. Who was the first American missionary to compile a dictionary of the Assamese language?


অসম ভাষাৰ অভিধান সংকলন কৰা প্ৰথম আমেৰিকান মিছনাৰী কোন আছিল?


(a) Miles Bronson

(b) Nathan Brown

(c) Oliver Cutter

(d) Alexander Duff


Answer: (a) Miles Bronson

 


Q11. Who had written the book named ‘Prahlada Charitra?


‘প্ৰহ্লাদ চৰিত্ৰ’ নামৰ কিতাপখন কোনে লিখিছিল?


(a) Hema Saraswati

(b) Harivara Vipra

(c) Madhava Kandali

(d) Kaviratna Saravati


Answer: (a) Hema Saraswati

 


Q12. Which Assamese poet had translated Valmiki Ramayana into Assamese verse ‘Saptakanda Ramayana’?


কোন জন অসম কবিয়ে বাল্মীকি ৰামায়ণক ‘সপ্তকন্দ ৰামায়ণ’ নামৰ অসম পদলৈ অনুবাদ কৰিছিল?


(a) Ananta Kandali

(b) Madhava Kandali

(c) Sankardeva

(d) Kaviratna Saravati


Answer: (b) Madhava Kandali

 


Q13. The Assam silk industry is mainly centered in __.


অসম ৰেচম উদ্যোগ মুখ্যতঃ ____ কেন্দ্ৰীভূত 


(a) Hajo

(b) Rangia

(c) Batadrava

(d) Sualkuchi



Answer: (d) Sualkuchi

 


Q14. Sankaradeva had established the first Naamghar at __.


শংকৰদেৱে ___ত প্ৰথম নামঘৰ স্থাপন কৰিছিল।


(a) Narayanpur

(b) Patbaushi

(c) Bordowa

(d) Majuli


Answer: (c) Bordowa

 


Q15. Who had established the ‘Barpeta Satra’ in Barpeta?


বৰপেটাত ‘বৰপেটা সত্ৰ’ কোনে স্থাপন কৰিছিল?


(a) Sankardev

(b) Madhabdev

(c) Damodardev

(d) None of these



Answer: (b) Madhabdev

 




Post a Comment

Previous Post Next Post