Assam General knowledge Quiz PART-2


Q1. The Treaty of Badarpur was signed between David Scott and Govinda Chandra on March __.


বদৰপুৰ চুক্তি মাৰ্চ ___ত ডেভিদ স্কট আৰু গোবিন্দা চন্দ্ৰৰ মাজত স্বাক্ষৰিত হৈছিল।


(a) 1834

(b) 1843

(c) 1853

(d) 1824


Answer: (d)1824

 


Q2. Cachar was placed under the Commissionerate of Dacca in ___.


কাছাৰক __ ডাক্কাৰ আয়ুক্তালয়ৰ অধীনত ৰখা হৈছিল


(a) 1836

(b) 1824

(c) 1853

(d) 1832


Answer: (a) 1836

 


Q3. How many kings do you have during the Ahom Period?


আহোম যুগত আপোনাৰ কিমানজন ৰজা আছে?


(a) 32

(b) 21

(c) 40

(d) 63


Answer: (c) 40

 


Q4. Under whose guidance the Vrindavani vastra was woven by Assamese weavers?


কাৰ নিৰ্দেশনাত বৃন্দাবনী বস্ত্ৰ টো অসমীয় শিপিনীসকলে বোৱাইছিল?



 

(a) Sankardeva

(b) Madhvadeva

(c) Chilarai

(d) Rudra Singha


Answer: (a) Sankardeva

 


Q5. The Namdang Stone Bridge was constructed during the reign of Ahom king?


নামদাং শিলৰ দলং খন আহোম ৰজাৰ শাসনকালত নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল?


(a) Lakshmi Singha

(b) Siva Singha

(c) Gadadhar Singha

(d) Rudra Singha


Answer: (d) Rudra Singha

 


Q6. The Moamoria Rebellion started during the region of ___.


মোৱামৰিয়া বিদ্ৰোহ অঞ্চলৰ __ সময়ত আৰম্ভ হৈছিল


(a) Kamaleswar Singha

(b) Siva Singha

(c) Lakshmi Singha

(d) Prataap Singha


Answer:(c) Lakshmi Singha

 


Q7. Which Ahom king had the shortest reign of 21 days only?


কোন জন আহোম ৰজাৰ ৰাজত্ব কাল আছিল কেৱল ২১ দিনৰ আটাইতকৈ কম?


(a) Gobar Roja

(b) Samaguria Roja

(c) Parvatia Roja

(d )Jogeswar Singha


Answer: (b) Samaguria Roja

 


Q8. The Itakhulir Rann was fought against Mughal during the reign of ___.


ইটাখুলিৰ ৰণৰ শাসনকালত মোগলৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া হৈছিল _



 

(a) Siba Singha

(b) Rudra Singha

(c) Gadadhar Singha

(d) Pramatta Singha


Answer: (c) Gadadhar Singha

 


Q9. The Soti Joymoti Divas is observed on ___.


সতী জয়মতি দিৱস ____ পালন কৰা হয়


(a) 14th February

(b) 27th March

(c) 3rd April

(d) 28th April


Answer: (b) 27th March

 


Q10. From which constituency, Bishnu Prasad Rabha was elected as M.L.A in 1969?


কোন সমষ্টিৰ পৰা, বিষ্ণু প্ৰসাদ ৰাভা 1969 চনত এম.এল.এ. হিচাপে নিৰ্বাচিত হৈছিল?


(a) Guwahati

(b) Jorhat

(c) Tezpur

(d) None of these


Answer: (c) Tezpur

 


Q11. In which location, the Manas River joins the Brahmaputra river?


কোন স্থানত, মানস নদী ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীৰ সৈতে মিলিত হয়?


(a) Dhubri

(b) Pancharatna

(c) Bongaigaon

(d) Jogighopa


Answer: (d) Jogighopa

 


Q12. The first Assamese-language magazine Orunodoi was published from __.


প্ৰথম খন অসমীয়া ভাষাৰ আলোচনী অৰুনোদই __ৰ পৰা প্ৰকাশিত হৈছিল।


(a) Kolkata

(b) Guwahati

(c) Sibsagar

(d) Dibrugarh


Answer: (c) Sibsagar

 


Q13. Which one is the first film where Bhupen Hazarika sings as a playback singer?


কোনখন প্ৰথম ছবি য’ত ভূপেন হাজৰিকাই প্লেবেক গায়ক হিচাপে গান গায়?


(a) Jyotimoti

(b) Siraj

(c) Indramalati

(d) Pioli Phukan


Answer: (c) Indramalati

 


Q14. In which year, the first Assamese novel Miri Jiyori was published?


কোন বছৰত প্ৰথম খন অসমীয়া উপন্যাস মিৰি জিয়োৰী প্ৰকাশিত হৈছিল?


(a) 1894

(b) 1893

(c) 1896

(d) 1892


Answer: (a) 1894

 


Q15. Who was the creator of the imaginary character named ‘Kripabor Borua’?


‘কৃপাবৰ বৰা’ নামৰ কাল্পনিক চৰিত্ৰটোৰ সৃষ্টিকৰ্তা কোন আছিল?



 

(a) Lakshminath Bezbaroa

(b) Devakanta Baruah

(c) Hemchandra Goswami

(d) Chandrakumar Agarwala


Answer: (a) Lakshminath Bezbaroa

 



Post a Comment

Previous Post Next Post