30 June 2021 Current Affairs



1)The first foreigner to invite India was?

Ans: Prasenjit.

2) Which language was used in the literature of the sangam period?

Ans: Tamil


3)Lord Buddha was born in?

Ans: Lumbini


4) Buddhist historian Taranath belonged to?

Ans: Tibet


5) which is the considered the magna carta of the Indian people?

Ans: queen Victoria’s Proclamation


6) What newspaper was started by Annie besant?

Ans: New india


7) Who was the alter ego of tipu Sultan during the treaty of seringapatam?

ans: Lord Dalhousie.


8) Who was the real founder of the Aligarh Muslim University?

Ans: Syed Ahmad Khan


9)Who was the 1st Indian to crack the British Indian Civil Services Examination for the first time in indian history?

Ans: Satyendranath Tagore


10) Who was the Viceroy when the jallianwala Bagh Massacre took place?

Ans: Chelmsford


11) Champaran and kheda satyagrahas were led by?

Ans: Mahatma Gandhi


12) Which book is Written by Pandit jawaharalal Neheru?

Ans: Outline of history


13)which reformer was associated with parthana Samaj?

Ans: atmaram Pandurang.


14) who was the leader who made the famous'Objectives Resolution', in the Constituent Assembly?

Ans: Nawab salimullah.


15) Who was the leader who headed the interim Government of 1946?

Ans: Jawaharlal Nehru.

Post a Comment

Previous Post Next Post